Destinationssajt för Södertälje kommun

En kommundriven sajt med fokus på besökare och näringsliv.

Som många andra kommuner bestämde sig Södertälje för att skapa en kompletterade sajt med fokus speciellt på besöksnäringen och företag. En sajt som kunde komma ifrån det byråkratiska som en kommunsajt måste ha och lägga fokus på det som är intressant för potentiella turister och människor som vill etablera företag eller flytta till kommunen. Uppdraget gick till Ryter kommunikation som vi sedan arbetet tillsammans med under projektet.

Hela sajten är väldigt innehållsrik med flera hundra sidor som har stora mängder metadata som kontaktpersoner, adresser, kartor, relaterade sidor och mycket annat. För att kunna administrera det hela på ett så smidigt och smärtfritt sätt som möjligt lades stort arbete på att bygga om administrationsgränssnittet i Wordpress så att det anpassades för just den här sajten. En viktig funktion är möjligheten att puffa för sidor på dels startsidan och dels startsidan för varje avdelning. Alla puffar innehåller också en del av det metadata som själva artiklarna innehåller, men behöver kunna administreras separat från artiklarna. Därför genereras de automatiskt, men administreras separat. Det går också att ha flera puffar som länkar till samma sida och artikel. Ett mycket flexibelt och – trots komplexiteten – lättadministrerat system.

Destination Södertälje beskuren

Layouten på sajten är även den väldigt flexibel och består av inte mindre än sju olika varianter anpassade för olika skärmstorlekar. Stor vikt har lagts vid att utnyttja pekskärmar korrekt och även högupplösta skärmar.

För att på bästa sätt undvika långa laddningstider så hämtas bara den information som man efterfrågar. Detta görs helt dynamiskt så att besökaren ska få känslan av att inte hoppa mellan olika sidor utan att man kan surfa runt väldigt obehindrat och på ett inbjudande sätt. För att möjliggöra länkning till alla sidor utnyttjas de moderna funktionerna i webbläsarna för att även modifiera sökvägen till sidan dynamiskt. Ingen funktionalitet försvinner därmed från webbläsaren vilket annars kan bli följden på dynamiskt laddade sajter.

Hoppa högst upp på sidan